Am aflat ca aproape la toate femeile insarcinate exista o reducere a tolerantei la glucoza in timpul sarcinii, ca urmare a actiunii anumitor hormoni care apar in perioada de sarcina.  Asta inseamna ca glicemia lor va fi putin mai mare decat cea normala, insa nu suficient de mare pentru a fi diagnosticate cu diabet.
Activitatea fizica este cel de-al doilea element de baza in tratarea diabetului gestational, primul fiind regimul alimentar.
Din pacate femeile insarcinate nu prea fac exercitii fizice. In timpul sarcinii nu este contraindicat sportul.
Exercitiile regulate in timpul sarcinii ajuta nu numai la mentinerea unei glicemii normale, ci si la reducerea unor afectiuni, precum durerile de spate sau starea de oboseala. Mentinerea conditiei fizice in timpul sarcinii inseamna efectuarea de exercitii sigure, usoare, de cel putin trei ori pe saptamana, evident, cu acordul medicului.
Deoarece exercitiile fizice, la fel ca insulina, duc la scaderea glicemiei., inainte de a le incepe, trebuie sa respectati cateva reguli:
– in timpul exercitiilor trebuie sa aveti mereu la indemana un produs care contine zaharuri simple.
– inainte de inceperea exercitiilor trebuie sa mancati un fruct sau un alt aliment echivalent, care sa contina aproximantiv 15g de carbo.
-daca exercitiile sunt efectuate imediat dupa masa , trebuie sa luati o gustare cand terminati sedinta.
– daca vor fi efectuate la doua ore dupa masa, trebuie sa luati o gustare chiar inainte de a incepe.
La cele mai multe dintre femeile care au suferit de diabet gestational, la 6 saptamani dupa nastere, glicemia revine la normal.
Nu uitati ca daca ati suferit de GDM, exista riscul ca acesta sa se dezvolte din nou. Ca atare, sportul nu trebuie sa lipseasca din programul vostru. Va puteti inscrie oricand la programele personalizate pe care le dezvolt alaturi de doi medici: https://dianastirbu.ro/fit-mom-in-action/fit-mom-in-action-program-de-antrenament-pentru-femeile-insarcinate

Intre timp va transmit toate cele bune din Sighisoara! Ne vedem la antrenamente!