Profesionistii care lucreaza in domeniul sanatatii sunt de acord ca scaderea aportului caloric si anume al hidratilor de carbon cu continut ridicat de zahar si consumul de lipide sanatoase si de proteine de calitate, simultan cu cresterea nivelului zilnic de antrenament fizic, sunt solutia pentru scaderea in greutate.
Organismul are o eficienta mai ridicata in stocarea grasimilor, decat in arderea lor. Cei care tin diete in mod repetat stiu ca odata cu fiecare regim nou pun la loc, si inca mai repede kilogramele piedute, iar scaderea in greutate devine mai dificila. Explicatia acestui fenomen metabolic implica actiunea unei proteine numita leptina.
Leptina este sintetizata in celulele adipoase si este eliberata in sange, prin intermediul caruia se deplaseaza spre creier si spre alte tesuturi periferice implicate in reglarea apetitului si a echilibrului energetic. Cand celulele adipoase acumuleaza mai multa grasime, este sintetizata mai multa leptina care este eliberata in sange, semnalizandu-i creierului ca trebuie sa reduca apetitul. Persoanele obeze produc cantitati mari de leptina per celula adipoasa, lucru care ar putea suna pozitiv, insa nu este asa. In loc sa aiba ca efect o scadere a apetitului, nivelurile de leptina ridicate in mod cronic pot conduce la desensibilizarea receptorilor de leptina, ceea ce ii face rezistenti la actiunea leptinei de inhibare a apetitului.