Alaptarea este un act natural, care trebuie insa invatat. Toate mamele pot alapta daca au informatii corecte si daca sunt sprijinite de familie, comunitate si personalul medical.

„Programul National de Supraveghere Nutritionala”, desfasurat intre anii 1993-2002 pe un esantion reprezentativ la nivel national a relevat: ca  90% dintre copii sunt alaptati  in prima luna de viata si  35% sunt intarcati pana la 3 luni, iar  durata medie a alaptarii este de 5 luni.

Eu incurajez alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si apoi continuarea alaptării concomitent cu diversificarea alimentatiei cel puţin pana la varsta de 1 an sau atat timp cat copilul si mama doresc acest lucru.
Secretul alaptarii optime este alaptarea “la cerere” (zi/noapte) si golirea ritmica a sanilor daca copilul nu suge. Cu cat suge copilul mai mult cu atat se produce mai mult lapte.

Victor va implini in curand 9 luni si este alaptat la cerere, in continuare. Adoarme si acum la san in fiecare seara.
La noi alaptarea a fost cea mai grea parte la inceput, dupa ce el s-a nascut. Nici pe parcursul primelor 6 luni nu a fost usor sa reusesc sa-l alaptez exclusiv. Toata lumea din jurul nostru are pareri, sau ofera sfaturi, si sunt presiuni de peste tot. Dar eu sunt extrem de incantata ca am reusit si il voi alapta atata timp cat el isi doreste.

Am aflat in aceasta perioada, de cand alaptez ca exista doua tipuri de alaptare:

  • Alaptarea Culturala

Este o alimentatie rigida, cu orar fix,  cu restrangerea numerelor si duratei suptului si a contactelor dintre mama si copil, completarea suptului cu lichide sau alternanta  alimentatiei cu biberonul.

  • Alaptarea biologica

Este o alimentaţie care nu cunoaste nici o regula,  nu restrange suptul copilului; presupune  o alaptare continua şi un contact strans intre mama si copil. Suptul este dirijat de copil, incepe de la nastere si continua cu o frecventa mare in primele saptamani. Este o relatie de parteneriat mama – copil.

Noi am adoptat-o pe cea de-a doua. Nu pot spune ca mi-am propus sa fie asa, pur si simplu a venit natural. Marele avantaj al acestei *metode* este ca  asigura o dezvoltare psiho-emotionala echilibrata a copilului; alaptatul fundamenteaza atasamentul ce-l va ajuta mai tarziu sa devina independent si echilibrat emotional.
Alte avantaje:

  • nu duce la „psihoza cantarului”, mama are incredere in capacitatile sale de a produce destul lapte si stie ca daca adoarme copilul, el s-a saturat si nu trebuie cantarit la fiecare supt.

  • nu are nevoie de biberon, care duce la scaderea laptelui.

  • intărcarea este reglata de copil, laptele ramane sursa esentiala de proteine pentru 1- 2 ani.

  • pentru mame este o actiune instictiva, implinirea feminitatii, o relatie de dragoste.

  • produce un copil mai sanatos psiho-emotional si biologic decat alimentatia artificiala sau alaptarea culturala.

Laptele uman este specific speciei si este cel mai valoros aliment din punct de vedere calitativ. Unic in compozitie, asigura toate substantele nutritive necesare copilului in primele 6 luni si ramane sursa nutritiva principala pana la 1 an (Academia Americana de Pediatrie) .

Fiecare femeie are lapte adecvat copilului ei; laptele femeii care naste prematur are mai multe proteine si lipide decat cel matur,  pentru ca prematurul are nevoie de un regim hiperproteic si hipercaloric  pentru crestere, isi mentine calitatea indiferent de alimentatia mamei.
Laptele matern isi schimba compozitia in functie de nevoile copilului, cand este cald are un continut mai mare de  apa, noaptea este mai gras şi mai bogat in fier si saruri minerale. Laptele de la începutul suptului contine o cantitate mai mare de apa (lapte initial),  iar la golirea sanului este mai gras (laptele “din urma”). Isi schimba gustul in functie de dieta mamei pregatind copilul pentru obiceiurile alimentare ale familiei.
Victor in acest moment are trei mese principale pe parcursul unei zile si este alaptat seara si dimineata. Pentru ca suntem in perioada in care ii apar dintii uneori il alaptez si peste noapte. Are zile in care apelam la san si inainte de somnul de dupa-amiaza. Totul a venit natural si asa intentionez sa procedam si in continuare.
Si acum, la aproape 9 luni de cand alaptez, iau vitamine pentru perioada alaptarii. Victor vrea sa mearga, este energic si nu sta o clipa si am nevoie de un surplus de energie. Cred ca e si normal, face sport cu mine inca din momentul in care era un embrion 😀
Elevit 3 – DHA, Luteina, multivitamine si minerale are o formula conceputa special pentru a satisface nevoile nutritionale crescute din perioada alaptarii si a ingrijirii postnatale. Se recomanda o capsula pe zi si puteti gasi multivitaminele in farmacii, drogherii si bebeshop.

Am pregatit pentru acest articol cateva fotografii cu mine si cu Victor in parc. Mergem din ce in ce mai des in locuri in care poate socializa si cu alti bebelusi. Ne distram impreuna la fel de mult si profitam de fiecare moment impreuna.
Ma simt o mama implinita si ma bucur ca am reusit sa fac fata acestei perioade.
Stand tot timpul langa mine ii cunosc fiecare gest si observ de la o zi la alta cum invata lucruri noi si interesante. Victor este un copil foarte vesel si extrem de energic, pe care il ador. Imi place sa redescopar lumea odata cu el.

victor

victor-9 luni