Exercitiile pentru pregatirea perineului inainte de nastere au multe beneficii, insa cele mai importante sunt urmatoarele:

-reduc durata expulziei
-reduc riscul aparitiei hemoroizilor sau incontinentei urinare si anale in timpul sarcinii sau dupa nastere
-reduc riscul rupturilor perineale

Perineul sau diafragma pelviana este un ansamblu de muschi ce sustine greutatea organelor abdominale si totodata sarcina ( cand este cazul).
Rolul perineului este de sustinere, relaxare si contractare si intindere sau expulzie.
Consecintele unui perineu slabit sunt incontinenta urinara si anala.

Recomandari pentru integritatea perineului:
-exercitii pentru mobilitate
-comprese calde si umede in expulzie
-masaj perineal incepand cu saptamana 36 (dupa dus, cu ulei vegetal)

Cele mai recomandate exercitii pentru intarirea perineului sunt Kegels. Acestea se pot face oriunde, indiferent ca stati in picioare sau intinse in pat sau pe o saltea pentru exercitii. Recomand sa le faceti dimineata, inainte de a cobori din pat. Este foarte important insa sa intelegeti cum sa le faceti corect. Cea mai buna metoda este sa va identificati muschii perineali. Acest lucru se face prin orpirea urinarii in timpul fluxului. Odata identificati acesti muschi puttei incepe antrenamentul prin strangerea lor timp de 5-10 secunde si relaxarea ulterioara de cate 5 secunde. 

Pe langa exercitiile Kegels, va recomand si Pelvic Wall Sit sau Clamshells.

Pentru Pelvic Wall Sit lipiti-va spatele de un perete si stati cu talpile paralele si picioarele desfacute. Inspirati adanc, indoiti genunchi pana la 90 de grade ( in genuflexiune), incordati perieul si ramaneti asa timp de 10 secunde, apoi relaxati, revenind in pozitia initiala. Repetati de minim 10 ori exercitiul. 

Pelvic Wall Sit


Acestea se executa stand intinse pe o parte cu genunchii indoiti la aproximativ 90 de grade, exact ca in imaginea de mai jos. Nu uitati sa va intoarceti pe ambele parti. 

clamshell-exercitii

In programul de exercitii pentru gravide Fit mom in action sunt incluse si sedinte cu exercitii pentru pregatirea perineului inainte de nastere. Va invit sa le descoperiti impreuna cu mine. Va puteti inscrie aici: https://dianastirbu.ro/fit-mom-in-action/fit-mom-in-action-program-de-antrenament-pentru-femeile-insarcinate

#fitmominaction

exercitii sarcina- exercitii perineu

exercitii pentru gravide