Am aflat ca exista persoane care fac diabet gestational fara sa stie ca il au. Acest lucru este posibil pentru ca diabetul gestational poate sa nu prezinte simptome. De aceea este recomandat sa-ti faci analizele medicale in timpul sarcinii pentru a verifica dezvoltarea acestei afectiuni. Acestea se fac intre a 24-a si a 28-a saptamana de sarcina. Va recomand sa nu ignorati aceste analize.

 

Simtomele care ar trebui sa va determine sa mergeti sa va testati nivelul glicemiei sunt:

– Setea. Simtiti ca va este sete aproape tot timpul, chiar si dupa ce tocmai ati baut apa.

– urinati foarte des

– simtiti ca va este foame mai des decat de obicei;

– vedere incetosata.

 

Cauza aparitiei diabetul gestational:

Pe durata sarcinii, in uter se dezvolta placenta care sprijina dezvoltarea fatului, face conexiunea intre mama si copil si ii asigura acestuia din urma nutritia.
Placenta contribuie la secretia mai multor hormoni, iar unii dintre ei ingreuneaza actiunea insulinei din corpul mamei, respectiv posibilitatea insulinei de a pastra nivelul de zahar din sange intre limitele normale.
Astfel hormonii respectivi cauzeaza o evolutie a rezistentei la insulina, apar alterari ale tolerantei la glucoza, iar organismul mamei pentru a se proteja produce si mai multa insulina ca sa reduca nivelul de glucoza si a-I permite acesteia sa ajunga la nivelul celulelor ca o sursa de energie.

Atunci cand pancreasul femeii insarcinate nu poate produce suficienta de insulina pentru reducerea efectului acestor hormoni specifici sarcinii, se ajunge la o crestere a nivelului de glucoza din sange (glicemiei), instalandu-se astfel diabetul gestational.

 

 Factori de risc:

Daca ai mai fost insarcinata si ai avut deja diabet gestational, atunci stii deja ca exista riscul sa il dezvolti si la urmatoarea sarcina. Deasemenea, esti familiarizata oarecum cu subiectul daca ai antecedente in familie.

Totusi, prezenta bolii in istoricul tau familial nu e singurul indicator ca o poti dezvolta si tu.

 

Iata mai jos o serie de intrebari pe care merita sa vi le puneti pentru a va da seama daca aveti motive de ingrijorare in legatura cu posibilitatea de a va numara printre femeile ce pot face diabet gestational.

– Am multe kilograme in plus? Daca aveti greutatea corporala inainte de sarcina cu 20% mai mare decat greutatea ideala atunci sunteti supraponderala, iar asta inseamna un risc.

– Am rude apropiate care au sau au avut diabet?

– Am mai mult de 35 de ani? 

– M-am ingrasat prea mult in primele 6 luni de sarcina? La inceputul sarcinii medicul ginecolog va va spune cu cat este normal sa te ingrasi pe parcursul dezvoltarii sarcinii.

– Am primit diagnosticul de ovar polichistic sau am avut alte afectiuni asociate problemelor cu producerea insulinei (cum ar fi rezistenta la insulina, intoleranta la glucoza sau prediabet)?

– Am avut frecvent glicemia crescuta inainte de sarcina sau la analizele uzuale s-a gasit zahar in urina?

– Am de regula tensiunea ridicata, colesterolul mare sau probleme cu inima?

In cazul unei sarcini anterioare:

– Am mai avut diabet gestational?

– Am suferit pierderi de sarcina sau sarcini oprite din evolutie?

– Am avut un bebelus mai mare de 4 kilograme la nastere?

Din pacate diabetul gestational poate aparea chiar si atunci cand nu sunt prezenti factorii de risc mentionati mai sus.

 Mai multe detalii gasiti aici: https://goo.gl/7mjd2F