Ca si la celelalte tipuri de diabet, evolutia bolii este legata de metabolizarea incorecta a glucozei, principala sursa de energie din celule. Urmarea este ca se poate ajunge la un nivel ridicat de zahar in sange, iar acest lucru are influente negative atat asupra evolutiei sarcinii, cat si asupra dezvoltarii fatului.

In timpul sarcinii, placenta secreta hormoni care pot duce la cresterea cantitatii de zahar din sange. Acesti hormoni contribuie la dezvoltarea copilului, insa pot bloca in acelasi timp actiunea insulinei. Acest fenomen este numit sindromul rezistentei la insulina. In mod normal, pancreasul secreta suficienta insulina ca sa tina totul sub control, dar, daca nu, pot aparea cresteri ale glicemiei care duc la aparitia diabetului gestational.

Diabetul gestational poate aparea si pe ultima suta de metri! Daca esti la limita, testeaza-te frecvent!

Daca ai o hiperglicemie usoara in ultimele saptamani de sarcina si nu o tii sub control, exista chiar riscul de deces intrauterin al fatului. O glicemie medie pe zi cauzeaza cazuri frecvente de macrosomie, cresterea nivelului de bilirubina si reducere a nivelului calciului.

Pot aparea si complicatii la nastere, cum ar fi necesitatea unei cezariene sau a unei nasteri induse, leziuni perinatale si hemoragie perinatala. Exista destul de des si cazuri de hipertensiune arteriala si de preeclampsie.

Toate astea nu trebuie sa te sperie, ci sa te ajute sa constientizezi cat de impotanta este diagnosticarea diabetului gestational si tratarea lui in mod adecvat, pentru a naste un copil sanatos, in ciuda bolii de care suferi.

Mai multe detalii gasiti aici: https://goo.gl/YSKu75

Ce se intampla in organism in cazul diabetului gestational