Diabetul gestational este o tulburare a tolerantei la glucoză, care, la anumite paciente, apare pentru prima data in timpul sarcinii. Daca nu v-a preocupat nivelul glicemiei, desi era ridicata, va puteti numara printre femeile care fac diabet gestational.

Diabetul gestational poate aparea exclusiv in timpul sarcinii, dar faptul ca v-a fost pus un asemenea diagnostic nu inseamna ca nu puteti avea in continuare un copil perfect sanatos. Tot ce aveti de facut este sa fiti paciente ascultatoare, sa urmati indicatiile medicului in fiecare zi, cu consecventa, pentru a va mentine in parametrii optimi nivelul glicemiei.

Diabetul gestational apare la un anumit procent de femei insarcinate, atunci cand alterarea metabolismului glucozei si al insulinei depaseste capacitatea de compensare a pancreasului, dezvoltand o intoleranta clinica la glucoza.

Diagnosticarea acestei boli si urmarea unui tratament adecvat sunt deosebit de importante, intrucat diabetul gestational poate aduce cu sine aparitia unor tulburari ce va pot afecta atat pe voi, cat si pe copilul vostru, atat inainte, cat si dupa nastere. Dintre toate tulburarile tolerantei la glucoza in perioada de sarcina, aceasta reprezinta peste 80%.  Conform studiilor recente efectuate in domeniu, se pare ca frecventa aparitiei este de 3 – 12% sau mai mult la femeile insarcinate.

Diabetul gestational va poate afecta mai ales cand sarcina este deja avansata, respectiv in a doua jumatate a acesteia, dupa ce corpul copilasului a fost format si este in crestere. Totusi, daca ati avut glicemia crescuta de la inceputul sarcinii, adica diabet nediagnosticat sau tratat necorespunzator, atunci exista un risc crescut de avort spontan sau e posibil sa apara defecte congenitale la fat.

Daca il lasati netratat sau nu il controlati asa cum trebuie, copilul tau poate avea de suferit. Pancreasul tau este suprasolicitat pentru a secreta mai multa insulina, insa aceasta nu reuseste sa scada nivelul glucozei din sange. Desi insulina nu trece de placenta, glucoza si alti nutrienti reusesc sa patrunda.

Astfel, copilul va avea un nivel crescut de glucoza in sange, iar pancreasul lui va secreta si mai multa insulina, pentru a scapa de cantitatea de glucoza in plus. Asta inseamna ca bebelusul va avea parte de mai multa energie decat are nevoie pentru a creste si a se dezvolta, care va fi stocata sub forma de grasime.

Mai multe detalii gasiti aici: https://goo.gl/fvd8LT

diabet-gestational