Conform rezultatelor studiului Donna*, realizat la 5 ani de activitate ca Centru de Excelenţă în Sănătatea Femeii:

  • Rata de diagnostic a cancerului mamar este în creştere alarmantă: un caz depistat aproape zilnic în cadrul clinicii în 2016 comparat cu un caz la 3 zile în 2012
  • Sub 10% dintre paciente au avut sâni perfect sănătoşi, restul fiind diagnosticate cu leziuni benigne sau maligne
  • Un sfert dintre cele 1.105 cazuri de cancer la sân au fost depistate la femei tinere cu vârste sub 40 de ani
  • 1 din 3 formaţiuni canceroase identificate în stadiu evolutiv mediu-avansat ca urmare a neefectuării de rutină a mamografiei sau ecografiei mamare

 

Bucureşti, 13 septembrie 2016 – Conform celui mai recent studiu Donna, Centrul de Excelenţă în Sănătatea Femeii, rata de diagnostic a cancerului mamar în cadrul clinicii a avut o creştere semnificativă în ultimii cinci ani, perioadă în care, în medie, o femeie a primit aproape zilnic diagnosticul de cancer, faţă de un caz diagnosticat la 3 zile in anul 2012.

Conform studiului, sub 10% dintre paciente au avut sâni perfect sănătoşi, la restul identificându-se leziuni benigne sau maligne. Astfel, au fost identificate 1.105 cazuri de cancer mamar la pacientele care au făcut parte din studiu. Alarmant este faptul că 245 de cancere au fost depistate la femei sub 40 de ani, ceea ce reprezintă un sfert din toate cazurile diagnosticate şi indică faptul că cel mai frecvent cancer la femei apare din ce în ce mai des la vârste tinere.

În ceea ce priveşte prezenţa femeilor la controalele mamare studiul a evidenţiat  faptul că de două ori mai puţine femei cu vârste între 50 şi 59 de ani şi-au controlat sânii, comparativ cu categoria de vârstă 30-39 de ani. Astfel, deşi incidenţa cancerului mamar este mult mai ridicată la vârste înaintate, în România, femeile de peste 50 de ani au mai puţine şanse să depisteze precoce cancerul mamar, din cauza lipsei de educaţie în privinţa controalelor preventive, de rutină.

Deşi rezultatele studiului sunt alarmante, vestea bună este că acest tip de cancer foarte des întâlnit la femei, cancerul mamar, poate fi vindecat în proporţie de peste 90% dacă este descoperit în faze incipiente. Aceasta reprezintă misiunea noastră, care ne-a ghidat toată activitatea din ultimii cinci ani şi care ne-a confirmat drept Centru de Excelenţă în Sănătatea Femeii: să oferim pacientelor noastre servicii de diagnostic imagistic și consultații la nivel de expert pentru a depista precoce şi a putea trata la timp leziunile sânului.”, afirmă Dr. Elena Claudia Teodorescu, Doctor în Ştiinţe Medicale şi fondator Donna.

În ceea ce priveşte mărimea tumorilor diagnosticate, rezultatele studiului Donna arată că una din cinci formaţiuni a fost diagnosticată in stadiu incipient, având dimensiuni sub 1 cm.  Alte 46% dintre formaţiuniau fost depistate cu dimensiuni între 1 şi 2 cm. Dintre cancerele mamare depistate, o treime (34%)a fost depistată având dimensiuni de peste 2 cm, ceea ce reprezintă un stadiu de evoluţie mediu sau avansat al cancerului mamar, ca urmare a neefectuarii la timp a unui control preventiv, de rutină (screening). Aceste 380 de cazuri cu tumori de peste 2 cm au o şansă de supravieţuire considerabil mai redusă decât cazurile depistate incipient.

Mai multe informaţii despre rezultatele studiului Donna şi incidenţa cancerului mamar în ultimii cinci ani se regăsesc în acest Infografic.

Nicio femeie nu ar trebui să lase la voia întâmplării sănătatea sânilor săi, având în vedere că neoplasmul mamar, deşi este cel mai frecvent cancer la femei, este unul dintre puţinele forme de cancer care, atunci când este depistat precoce, poate fi tratat cu succes în aproape toate cazurile.Din păcate, cel mai mare procent dintre pacientele noastre nu îşi fac mamografiasau ecografia mamară de rutină şi ajung la control după ce sesizează apariţia unui nodul mamar sau a altor modificări ale sânului, moment în care şansele de vindecare sunt deja mai mici. Noi, la Donna, suntem încrezători că, printr-un efort comun de educare şi informare, putem creşte numărul femeilor care fac controale de prevenţie şi astfel, prin supraspecializarea echipei noastre medicale şi prin aparatura de ultimă generaţie, le putem ajuta cu un diagnostic precoce şi corect în cazul apariţiei unei afecţiuni.  Depistând formaţiuni de ordinul milimetrilor, pacienta are acces la cel mai eficient și non-invaziv tratament”, adaugă Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Pentru depistarea precoce, ca metodă de screening pentru cancerul mamar pentru toate categoriile de femei (cu risc obişnuit sau crescut de cancer mamar), este unanim acceptată mamografia – investigaţia principală de examinare a sânilor la femeile cu vârsta de peste 40 de ani. Este foarte important de menţionat faptul că introducerea mamografiei pentru screening ul cancerului mamar a dus la scăderea mortalităţii cu peste 30% în ţările în care s-au implementat programe naţionale de screening.

Având o preocupare deosebită pentru lupta împotriva cancerului mamar, dar şi pentru educaţie pentru sănătatea femeii, Donna oferă femeilor servicii de excelenţă printr-o echipă de medici supraspecializaţi în patologia mamară şi ginecologică, condusă de Dr. Elena Claudia Teodorescu, Doctor în Ştiinţe Medicale, medic cu peste 15 ani experienţă în Imagistica Sânului şi membru Fondator al Societăţii de Imagistică a Sânului din Romania.

***

*Despre Studiul Donna

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 22.620 depaciente, cu vârste cuprinse între 15 şi 88 de ani, care au efectuat mamografie sau ecografie mamară în cadrul clinicii Donna în perioada 2011 – 2016. Studiul Donna a fost realizat cu ocazia împlinirii a cei cinci ani de activitate ca Centru Specializat in Diagnosticul precoce al Afecţiunilor mamare şi al Cancerului mamar. La baza acestui studiu a stat clasificarea BI-RADS (Breast Imaging and Data System) introdusă de Colegiul American de Radiologie, utilizată internaţional şi în centrul Donna. Pentru rezultatele şi interpretările studiului, au fost considerate cazuri de cancer mamar leziunile cu BI-RADS 4BC, BI-RADS 5 şi BI-RADS 6, adică leziunile cu suspiciune inaltă / aspect înalt sugestiv de malignitate şi leziunile maligne dovedite histo-patologic.

 

Despre Donna

Donna, Centrul de Excelenţă în Sănătatea Femeii, a fost înfiinţat în septembrie 2011 de către Dr. Elena Claudia Teodorescu, Doctor în Ştiinţe Medicale, medic cu peste 15 ani experienţă în Imagistica Sânului şi membru Fondator al Societăţii de Imagistică a Sânului din România. În prezent, Donna are o echipă medicală formată din 22 de medici supraspecializaţi în patologia mamară şi ginecologică. Centrul este compus din 7 cabinete medicale cu specialităţi precum: radiologie si imagisticală (ecografie, mamografie digitală cu tomosinteză, sonoelastografie mamară), obstetrică-ginecologie, endocrinologie, medicină internă, oncologie, chirurgie şi analize de laborator. De asemenea, centrul este dotat cu tehnică medicală de ultimă generaţie ce permite diagnosticarea corectă, precoce şi rapidă a celor mai frecvente afecţiuni ale femeilor.