Caldura insuportabila din Bucuresti de saptamana trecuta m-a indemnat spre o zona racoroasa, de munte.
Pentru ca imi doream de mult sa vizitez satele din Transivania, de langa Sighisoara, m-am gandit ca aceasta este o ocazie buna.
Am facut pana in Sighisoara 6 ore desi am plecat de joi seara. Este frumoasa zona insa trebuie sa va incarcati cu multa rabdare. Cred ca cea mai buna varianta de a ajunge acolo ramane Valea Oltului. DN1 o sa ajunga un traseu de evitat in curand.
Ne-am cazat in Biertan, la o pensiune situata chiar langa cetate. Seara, din curte se vedea foarte frumos turnul acesteia luminat si conditiile sunt bune, raportate la locul respectiv, un satuc mic, din Transilvania
Cetatea este asezata pe o colina in mijlocul localitatii. Biserica actuala a fost construita intre 1500 si 1525. Mobilierul  dateaza din aceiasi perioada si este superb. Se poate vizita pana la ora 18.00 si biletul de intrare costa 10 lei.
Nu aveti nevoie de rezervare.

altar-biertan

cetatea-biertan

biertan (3)

La cetatea de la Copsa Mare am ajuns pe bicicleta. E o distanta de 4 km, destul de anevoios. Daca nu aveti experienta va recomand sa mergeti pe jos. Este superb peisajul si merita sa-l savurati in liniste.
In cetatea bisericeasca de la Copsa mare se pastreaza detalii gotice de la renastere. Altarul dateaza din 1845 iar orga din 1800. Biserica are un zid care urmareste denivelarile terenului, intarit in partea de nord est de un turn si o casa de locuit in partea de sud vest.
Cetatea se viziteaza pe baza unei programari. Date de contact – Casa 112 -Stefan Schuster.
Zona este superba si Transilvania are o ceva special cand vine vorba de zone de vizitat in Romania.
Din pacate, probabil pentru ca vin turisti din afara Romaniei preturile sunt foarte mari. Ma refer si la mancare si la cazare si la alte servicii pecum inchiriatul bicicletelor. Noi am platit 10 euro pentru o ora, pe bicicleta.
Am preferat sa mancam in Sighisoara. Sunt 70 de km de la Biertan pana in oras. Oricum trebuie vizitata si cetatea Sighisoarei daca sunteti in zona, asa ca va recomand sa mancati acolo.

Toate satele din zona au cate un site, ce le poarta numele, unde gasiti usor mai multe detalii despre trasee. Daca sunteti pasionati de bicicleta va propun sa mergeti cu propriul echipament si sa stati minim o saptamana aici. Aveti multe locuri frumoase de vazut.

Un intinerariu la care visez si eu este Sibiu, Hosman, Altana, Agnita, Dealul Frumos, Cincu, Carta, Cisnadie, Cisnadioara, Sibiu.
Cetatile bisericesti din zona au devenit simbolul construit al comunitatii rurale, centrul religios si cultural al satului.

#viziteazaromania #transilvania

semnatura-dianastirbu

Traseu Biertan-Copsa Mare

cetatea-biertan

biertan-copsa-mare

 

colinele-transilvaniei