trandafirAzi am sa va povestesc despre cea mai draga si frumoasa localitate din lume. E locul in care eu ma simt acasa si in care mi-am petrecut copilaria pana cand, la paisprezece ani,  pentru a-mi continua studiile, a trebuit sa plec la Craiova. Se numeste Scarisoara si se afla in judetul Olt. Pentru ca blogul meu a ajuns la peste 30.000 de accesari lunare si am posibilitatea sa impartasesc cu voi toate experientele mele, am decis sa va recomand sa vizitati Scarisoara atunci cand va doriti un week-end linistit, departe de agitatia orasului.
M-am tot intrebat de ce aceasta zona nu este promovata ca obiectiv turistic, are toate atuurile credeti-ma! Am sa fac demersurile necesare sa va starnesc interesul pentru ca eu cred ca ar fi o experienta minunata!
Prin Scarisoara trece raul Olt si sezonul de „balacit” este deschis incepand cu primele raze de soare. Este mai cald ca la mare. Desi am plecat de la 14 ani, verile pana am terminat facultatea le-am petrecut aici. Imi amintesc cu drag vacantele in care zilnic parcurgeam pe jos un km pana la plaja. Dupa ce inotam toata ziua eram asteptate acasa cu paine calda facuta in cuptorul cu lemne si o mancam cu branza si legume proaspete. Oltenii sunt oameni primitori, foarte veseli si darnici. Vorbesc repede si folosesc perfectul simplu. Nu va speriati, accentul nu se ia. Eu nu vorbesc olteneste deloc si mi-a fost foarte greu sa renunt la perfectul simplu. O vreme dupa ce stateam acasa o zi ma intorceam cu acelasi stil de a vorbi.
Principala ocupatie din zona este gradinaritul. Fiecare curte are solarii. Pe langa faptul ca puteti sa mancati legume proaspete pe care le puteti culege chiar voi principala atractie o reprezinta pepenii. Culturile de pepene galben si rosu sunt foarte apreciate. Se vand de aici cantitati uriase in toata tara.

Ce puteti face aici daca sunteti tentati sa vizitati zona:
– sa va beti cafeaua in fiecare dimineata in minunatele gradinite cu flori. Gospodari, oltenii au curtile incredibil de frumoase si florile sunt omniprezente.

scarisoaraolt

– Pentru ca zona Olteniei este renumita pentru preparatele culinare puteti sa luati parte la tot intreg procesul de pregatire a meselor. Toate legumele sunt proaspete, fiecare gospodar avand in gradina tot necesarul. Si toate sunt produse bio! Nu se cumpara absolut nimic legat de fructe si legume. Cel putin nu in sezon. Si stiti vorba aceea..”ce-i al tau e pus de-o parte”. Cum stiu bine ca toti tanjim dupa alimente bio este o optiune ideala sa va faceti preparatele pentru iarna chiar voi cu fructele si legumele de aici.

solar-scarisoara-olt

*

rosii-scarisoara

Majoritatea persoanelor au cuptoare de pamant pentu paine. Nu exista ceva mai bun ca painea coapta in vatra. Aici este denumit  „ţest”, un fel de cuptor de lut care se incalzeste cu lemne. Faina se face la moara din sat din graul propriu.

paine-scarisoara

Si pentru ca suntem la tara va puteti delecta cu dulciurile mamei facute la foc. Puteti sa-i aflati retetele si sa va intoarceti cu borcane de dulceata acasa. Eu am sa merg tot sezonul la parinti si o sa fac impreuna cu mama dulceata cu fructele verii. Am inceput cu cea de capsuni si urmeaza ciresele, pepenii rosii, prunele si visinele. Pentru ca am prieteni multi bucatari si sunt inebunita dupa produsele bio indulcitorii folositi or sa fie unii cu putine calorii.

dulceata-capsuni-scarisoara

O sa-mi iau si grupa de prietene cu care gatesc si o sa preparam dulceata de pepene rosu impreuna. Va asteptam si pe voi in vizita si daca doriti sa incercati dulceata mamei nu ezitati sa-mi scrieti pe mail la kangoo@dianastirbu.ro pentru ca putem sa va trimitem prin curier.