De fiecare data cand imi aleg o destinatie de week-end trebuie sa ma sfatuiesc cu sora mea. Am hotarat impreuna sa vizitam Turcia. Si cum ne plac orasele mari si aglomerate Istanbul a fost primul nostru gand.
Ne-am cazat in partea traditionala a orasului. Am aflat cand am ajuns ca e perioada Ramadanului. In calendarului Islamic Ramadanul reprezinta un post. Se comemoreaza descoperirea primelor versete din Coran ale profetului Mohamed. Localnicii musulmani nu mananca nimic intre orele de rasarit si apus. Cu toate acestea am descoperit ca Ramadanul reprezinta un moment emotionant umpland Istanbulul cu evenimente si festivitati dupa ce soarele apune.
Postul are loc intre 1 si 29 august insa in fiecare an incepe diferit in functie de pozitia Lunii. Viata de noapte este spectaculoasa in aceasta perioada. Este momentul in care toti ies sa manance, dupa apus si de cele mai multe ori raman la terase pana dimineata cand mai pot sa manace odata inainte de prima rugaciune.
Ospitalitatea turceasca se observa la tot pasul si mancarea este incredibil de buna. Chiar daca meniurile de post sunt unele standard turistii pot gasi oriunde bunatatile pentru care sunt vestiti.
Pentru ca ne-am imprietenit destul de repede cu localnicii am reusit sa strang cat mai multe informatii legate de modul in care fac sport si sa strang cat mai multe retete turcesti. Pe faleze am vazut tot timpul persoane care alergau sau faceau surfing si skateboarding. Am aflat ca sportul lor traditional se numeste yagli gureş. E un fel wrestling si exista inca din timpurile otomane. Doi barbati „mimeaza” o lupta. Sunt imbracati in pantaloni trei sferturi si acoperiti in totalitate cu ulei. Castiga cel care nu reuseste sa se mai ridice de la sol. In jurul lor cei care ii urmaresc canta.
De la localnici am aflat ca se bucura cand turistii vin in aceasta perioada. Asa traditia este observata mult mai intens. Este fascinant modul in care se roaga. De cinci ori pe zi la aceleasi ore se spune o rugaciune. Oriunde s-ar afla in acel moment musulmanii se opresc, isi fac rugaciunea si se intorc la activitatea cotidiana. Repetarile difera in functie de momentul zilei. Este  singurul mod in care pot face miscare in aceasta perioada.
M-am intors cu o multitudine de retete traditionale. Am gustat din foarte multe specialitati. Noroc ca am vizitat pe jos orasul si am facut ceva miscare. Azi e miercuri si va invit sa gatiti tabule. Am aflat o reteta care se face cu quinoa. Restul vor aparea pe parcurs pentru ca #miercureagatim in fiecare saptamana.

200g de quinoa
sucul de la 1-2 lamai
4 linguri ulei de masline
4 legatura de patrunjel tocat
1 legatura de ceapa verde
O rosie mare .
O mana de frunze de menta verde.
Quinoua se fierbe in prealabil si se receste. Patrunjelul se spala si se aleg frunzele fara codite si se toaca cat se poate de marunt,.La fel si menta.
Peste se toaca ceapa verde fara partile verzi. Rosia trebuie scursa bine si taiata in cubulete mici.
Se amesteca toate ingredientele si se adauga sarea , uleiul si lamaia.

sisters

diana-stirbu-istanbul