Victor in sfarsit adoarme in maxim 20 de minute, indiferent ca este vorba de somnul de pranz sau de seara. Nu are nevoie de suzeta, de cantece, de leganat, de lapte. Mi se pare ca este una din cele mai mari realizari ale noastre.

Ritualul somnului la noi a traversat diverse etape. Cat timp a fost alaptat, adormea la san. Existau momente in care adormea si in sistem; in carut nu a dormit dupa varsta de 6 luni niciodata. Ne-am facut intotdeauna programul in functie de orele de somn, care au fost constante pe diverse perioade. Dupa varsta de un an, cand s-a intarcat singur, am trecut de la trei somnuri la doua. Acum are un singur somn la pranz, in jurul orei 2.00 – 2.30.

De la 12 la 16 luni a fost o perioada in care somnul, sau mai bine spus pregatirea somnului a fost una din cele mai interesante lucruri pentru el. Fazele erau identice, zi de zi. Ii spuneam ca ne pregatim de somn si isi alegea cartile pe care dorea sa i le citesc. Le rasfoiam si de doua sau trei ori.
Urma momentul in care spuneam noapte buna animalutelor din tablourile din camera, stingeam lumina si dorea sa ii fredonez diverse cantece. Am cantat atat de mult, in conditiile in care nu am voce si nu-mi place deloc sa fac asta, trei cantece ( pentru ca doar pe acestea le voia) incat am ajuns sa le fredonez si in somn.

Melodia Degetele, pe care toate mamicile cred ca o stiu, m-a marcat. Avea un gest prin care o cerea. Incepea sa-si fluture mana cu degetul mare la vedere si nu se oprea pana nu cantam. Daca ma opream gestul se repeta. Adormea si cu ochii inchisi tot imi cerea sa cant. Cantam minim 30 de minute. Toata povestea asta dura 1 ora jumatate, de doua ori pe zi si odata seara.
Cu toata rabdarea si iubirea pentru el, ajunsesem la capatul puterilor. Ma ucidea gandul ca zi de zi trebuia sa facem acelasi lucru inainte de fiecare somn. Nu voiam sa renunt la partea cu minunatele carti, dar cantecele mi-au luat toata energia, dar am continuat. A folosit in aceasta perioada si suzeta. O cerea cand se urca in pat.

Intr-o buna zi am decis ca este momentul sa facem o schimbare majora. Fie sa ma ajute si alti membrii ai familiei si sa adoarma cu ei, fie sa schimbam toata povestea noastra legata de acest aspect. Prima varianta a fost imposibila. A vrut cu mine si nu l-am convins sa faca exceptii.
Schimbarea a fost facuta de la o zi la alta, explicandu-i tot ce se intampla.
I-am scos suzeta si i-am spus ca a crescut si ca nu mai are nevoie de ea.
Am mutat cititul in timpul orelor de joaca si in continuare iubeste cartile si chiar ne bucuram de mai mult timp atribuit acestei activitati.
In ziua in care am facut schimbarea a primit un iepuras de plus care era in pat in acel moment si i-am propus sa doarma cu el in brate si chiar asta a facut. Din acea zi dorm impreuna.
Se numeste Edi si este singura jucarie de plus pe care a acceptat-o.

Una din marile probleme la ora de somn era ca se foia mult prin pat. Se muta, se impingea, se lovea, arunca cartile, iar le voia si tot asa. Edi a fost cel care l-a calmat si Victor a trebuit sa stea linistit pentru ca iepurasul trebuia sa adoarma si el.

In 10 minute Victor doarme. Am scris articolul mai tarziu, la 3 saptamani de la ziua in care schimbarea a fost facuta si lucrurile functioneaza identic. Nu a fost o faza de o zi sau doua. Nu stiu cat o sa mai dureze, dar sper ca am trecut la o noua etapa. Intre timp a acceptat mai multe jucarii de plus. Are si o maimuta in pat si un catelus. Le iubeste foarte mult si doarme pe rand cu ele.

Am pregatit cateva fotografii cu Victor la studio, unde se joaca foarte mult si ii place in continuare sa ma insoteasca. Dupa 1 an si 3 luni, cand deja mergea foarte bine si nu mai avea nevoie de ajutor il iau din nou la antrenamente. Socializeaza cu viitoarele mamici si ma ajuta foarte mult cand pot merge cu el la studio. Aici se distreaza cu jucariile pe care le-am primit de la bebebrands.ro. Preferata lui este masuta de activitati Curiosity Table de la Baby Einstein.

Masuta este prevazuta cu doua laturi: una cu activitati artistice si celalata cu activitati stiintifice. Primul lucru pe care Victor il face cand ajunge la studio este sa se joace cu toate gadget-urile acesteia.
Dupa antrenamente ramanem in parc, manacam impreuna cu gravidutele care vin la sport sau ne plimbam prin centrul Bucurestiului. Imi place enorm aceasta perioada, vorbeste foarte mult si este in continuare foarte afectuos, sanatos si energic.

Legat de programul antrenamentelor Elevit de la studioul Fit Mom ( Palatul Universul) in luna iunie va anunt ca ne vom vedea luni – 3 lunie si miercuri 26 iunie, ora 18.00.
Vom pleca in prima vacanta mai lunga din vara aceasta, de pe 10 pana pe 24 iunie, dar ne intoarcem energici, promitem!