Dovleacul este bogat in  vitamina A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan şi fibre. Consumat constant el previne aparitia cancerului la plamani, sani si prostata. Are efect protector oferit de betacarotenul care se gaseste in dovleac din plin. Exista studii facute si se pare ca persoanele care consma cu regularitate dovleac au un risc redus de a suferi de poliartrita. Dovleacul protejeaza organismul de raceala si intareste sistemul imunitar, fiind bogat in vitamina C.
Este util si in diete. El ofera senzatia de satietate si nu aduce surplus de calorii. De la dovleac va recomand si consumarea semintelor. Ele sunt o sursa buna de fibra dietara si de acizi grasi mono-nesaturati care sunt buni pentru inima. In plus, semintele de dovleac sunt pline de proteine, minerale si multe vitamine benefice pentru sanatate.
V-am pregatit o reteta pentru omleta cu dovleac. Daca in fiecare week-end am tot preparat dovleac la cuptor am incercat sa-l includ si in meniul meu zilnic. Aveti nevoie de:

-4 oua
-250 g dovlecei zucchini
-50-60 ml apa calda
-2 linguri de ulei de masline
-1 catel usturoi
-2 lingurite pline de patrunjel tocat
-1 lingura parmezan ras
-sare si piper.
Taiem dovleceii spalati si uscati in rondele foarte subtiri. Incalzim o lingura de ulei de masline intr-o tigaie si adaugam dovleceii si un catel de usturoi, tocat marunt. Adaugam apa calda si cand dovleceii se inmoaie complet stingem focul si ii lasam sa se raceasca. Ouale le batem cu un tel si adaugam dovleceii reci, patrunjelul, parmezanul ras, sare si piper dupa gust. incalzim uleiul ramas intr-o tigaie si adaugam omleta. O prajim pe fiecare parte.
Este delicioasa!

#miercureagatim

diana-stirbu-halloween

diana-stirbu-dovleac