In perioada sarbatorilor ziua noastra de gatit a fost in vacanta. In mare parte mama le-a inlocuit pe fete. Am revenit in forta si am gatit intens miercurea trecuta, urmand ca de acum inainte sa va povestim saptamanal experientele noastre in bucatarie. Cand m-am vazut de curand cu Fadia la restaurantul ei raw-vegan Rawdia, mi-a recomandat sa incerc cozonacul lor raw. Cum sunt o impatimita, din copilarie, a cozonacului a trebuit sa aflu reteta.
Pentru ziua de gatit le-am propus fetelor sa-l facem si li s-a parut interesant. Reteta e una mai grea ca cele testate anterior. Am distrus complet bucataria. Pana seara era ovaz peste tot in casa. Nu inteleg cum pot bucatarii sa pastreze curatenie. Noi a trebuit sa apelam la ajutor a doua zi; lasam un dezastru incredibil dupa ce folosim putin bucataria.
Dezastru sau nu in casa ne-a iesit reteta! Nu credeam niciuna ca o sa fie atat de bun. Cea mai buna parte la dulciurile raw este ca nu prea ai cum sa le gresesti. In afara gustului care prin mixajul alimentelor il obtineti oricum, de data aceasta prajitura noastra arata si foarte bine.

cozonac-raw

 

A fost ziua Andreei de gatit si reteta pentru 6 portii consta in:

–       250 gr fulgi ovaz

–       200 gr curmale

–       250 gr nuca (maruntita)

–       50 gr sem floarea soarelui

–       100 gr stafide

–       70 gr ciocolat raw

–       30 gr cacao

–       ¼ lingurita turmeric

–       1 lingura miere

–       1 praf sare

BLAT

–       Fulgii de ovaz se fac faina , curmalele se blendeaza cu 300 ml apa, intr un castron se pune faina de ovaz, sosul de curmale 250 gr, 1 praf mic sare., un sfert lingurita turmeric, toate se amesteca si se obtine un aluat.

CREMA

–       Se blendeaza nuca, sem floarea soarelui, ciocolata raw, se pun intr un castron, se adauga 250 ml sos curmale, cacao si miere.

–       Aluatul se intinde (30/20 cm), pe folie alimentara, apoi se intinde crema, se presara stafidele, se ruleaza, se lasa la frigider, circa 1 ora.

Nu stiu sigur daca va pot explica cat de mult ador cozonacul bunicii insa am sa-i dau si ei aceasta reteta. De acum inainte il prefer pe cel raw.

Pe miercurea viitoare!