Cel mai reusit week-end al toamnei, cel putin pana in acest moment, l-am petrecut cu prietenele la casa parintilor mei. Planuiam de mult aceasta iesire. Motivul principal era placinta mamei de mere, va asigur de asta. O sa pun si aceasta reteta negresit. Nu cred ca exista dulce mai bun!!! Pe langa rasfatul culinar care din punct de vedere caloric ne-a distrus stilul de viata sanatos pe care ne chinuim sa-l aplicam, am vrut sa aflam reteta magiunului oltenesc si sa profitam de ocazie sa participam activ la intregul proces. E unul greoi. Am muncit toate o zi intreaga. Rezultatul- 50 de borcane de magiun de la mama, ca la carte.
Opt fete, parintii mei, matusa si bunica mea, aceasta a fost gasca completa. Si cum lucrurile care se fac in echipa ies minunat ne-am bucurat de o experienta inedita: am baut vin, am pregatit masa, am curatat strugurii, i-am trecut prin sita, am stat langa focul de lemne, am invatat multe retete.
Ne completam reciproc si sentimentul prieteniei este unul fantastic atunci cand un grup este atat de activ ca al meu. De aproape noua luni de cand ne vedem si gatim impreuna ne-am apropiat mult si pot sa spun cu drag ca imi iubesc prietenele la nebunie. O sa continuam proiectul noustru #miercureagatim cu mult entuziasm.
Departe de agitatia din Bucuresti timpul capata alta dimensiune. Am mers in vizita si am fost foarte rasfatate. Imi place la nebunie sa gatesc. Chiar daca nu stiu multe retete, de dragul grupului pe care l-am dezvoltat am sa invat, va promit. Magiunul a iesit bestial si acum mama il are disponibil pentru vanzare. Daca v-am facut pofta scrieti-mi si pot sa va ajut sa obtineti un borcan.
Reteta dupa care am facut magiunul a fost urmatoarea:

– 50 de kilograne de struguri
– 1 kg de nuci maruntite.
Ne-am trezit devreme si am desfacut boabele de struguri de pe ciorchine si le-am pus la fiert. Atentie nu se pune apa deloc. Se lasa la foc mocnit o ora. Dupa ce au fiert, boabele se strecoara de coaja si seminte. E o munca migaloasa. Pasta rezultata se pune din nou la fiert. Noi am fiert magiunul aproape 6 ore, pana totul a devenit gelatinos. Pentru un plus de gust am copt putin nuca si am maruntit-o. Nu trebuie macinata. Am pus magiunul in borcane si le-am copt pe vatra. Acest proces este recomandat pentru o mai buna conservare. Daca strugurii sunt copti asa cum au fost ai nostrii nu aveti nevoie de zahar. Daca conservarea este facuta ca la carte magiunul fara zahar nu se acreste si se pastreaza toata iarna.
Magiunul nu se face cu orice tip de struguri. In zona in care locuiesc parintii mei exista un soi care se numeste ananas. Este aromat si dulce si cand ajunge sa fie copt bine nu necesita zahar in preparate. De aici si explicatia ca avem un vin dulce si bun.
V-am pregatit cateva fotografii. A fost destul de rece asa ca iertati-ne pentru modul in care ne-am aranjat pentru poze :)))

Comenzile se pot face online pe shop: http://dianastirbu.ro/shop/categorie-produs/alimentatie/

magiun-scarisoara
struguri-ananas

la-magiun

magiun-oltenesc

magiun-facut-la-foc