profil dulceataDulceata home made a mamei este cel mai bun dulce pe care l-am gustat vreodata. Si nu o spun numai eu. Daca pasiunea mamei pentru dulciuri ar putea sa fie descrisa intr-o fraza, cea care o caracterizeaza cel mai bine este urmatoarea – radiaza de fericire cand prepara “ceva bun”.
Si cand cineva drag o insoteste in aceasta incursiune este cu adevarat implinita.
Pana aici probabil multe dintre voi va identificati mama in aceasta descriere. Ele au o putere magica prin care transmit prin ceea ce ne prepara cat de multa iubire ne poarta. Imi amintesc si acum cat de agitate erau vacantele de vara din copilarie. Erau impartite sistematic in functie de fructele de sezon. Incepeam cu dulceata de capsuni, urmand cea din cirese amare, visine, pepene si faimosul magiun oltenesc. Spun faimos pentru ca se pare ca in zona Olteniei el se face din struguri si nuca.
Cantitati uriase de bunatati erau pregatite pentru iarna. Si nu exagerez cu nimic cand spun uriase. Beciul, adica locul de depozitare al preparatelor, asa cum este numit in zona noastra, era plin pana la refuz. Si cam asta se intampla la mai toti gospodarii locului.
Si pentru ca este receptiva la tot ce implica activitatea mea, observand ca ii evit preparatele indulcite, de anul trecut mama a incercat o noua reteta de dulceata data de un bun prieten, Stefan, care este bucatar raw.  El ne-a confirmat ca zaharul este cel mai bun conservat dar, ca exista o metoda prin care efectele lui nocive sunt reduse total.
Prima degustare oficiala a dulcetei de capsuni in public a fost la evenimentul care a marcat un an de cand mi-am deschis clubul. Participantele au fost atat de incantate de gustul si aroma ei, incat am decis sa imi determin mama sa pregateasca dulceata si pentru cei care isi doresc si cu alte ocazii dulciurile pe care cu drag le face. Reteta nu o sa o dezvaluim insa ce trebuie sa stiti este ca se prepara in vatra, la foc de lemne si se folosesc fructe proaspete culese in ziua in care dulceata se face.
Pe parcurs am sa revin cu articole despre noile sortimente. Impreuna ca gasca de fete cu care gatesc miercurea am decis sa preparam dulceata de pepene atat de cunoscuta in Oltenia. Si-au ales acest sortiment pentru ca vor sa fie in zona atunci cand pepenii sunt copti si or sa-i aibe la dispozitie.
Disponibile in acest moment sunt doua feluri de dulceata, de capsuni si de cirese amare. Comenzile se pot face pe mail la dulcedelamama@gmail.com . Deliciul culinar are acum si o pagina de facebook unde sunt postate fotografii in timp real: https://www.facebook.com/dulcedelamama

dulce-de-la-mama