Cum prind pe cineva in vizita, cum vreau sa fur o reteta. Parca sunt un magnet! Cel mai tare imi place sa gatesc si sa invat retete traditionale. Cred ca simt eu ca putina lume mai face asta si parca nu vreau sa se piarda ideea. Matusa mea ( care imi este si moasa) mi-a povestit ca a facut paine pentru prima data la 16 ani si ca tatal ei ( respectiv bunicul meu) nu a putut sa o manance pentru ca nu era suficient de dospita. Faceau painea la cuptor de lemne, mancarea in oale de lut si  dulciurile erau un lux. Singurul dulce pe care si-l aminteste este cozonaul pe care il primea de Craciun ( gasea cozonac sub perna).
Si in acest moment in gospodaria ei exista un cuptor cu lemne si este vestita in satul in care locuieste pentru painea pe care o face ( exceptionala!!!! )
Cand era adolescenta a inteles ca o sotie buna stie sa si gateasca si a invatat sa faca manacare destul de repede.

Cand vine vorba de coca in general cea mai grea parte cand imi explica cineva anumite retete ii revine sa-mi explice ce cantitate sfoloseste. Matusa mea imi spune, ca si mama, ca si verisoara si bunica mea, ca framanta coca “dupa ochi”. Le si inteleg pentru ca fac asta de cand erau mici, dar as vrea si eu tare mult sa invat cum sa observ aceste lucruri. Iata reteta pe care a reusit sa ne-o spuna. Ce trebuie sa mai stiti este ca de fapt si framantatul este foarte important. Am mai aflat ca imediat dupa ce se obtin cornurile, ele nu se baga imediat in cupor. Se mai dospesc si in tava. E un lucru pe care nu l-am stiut. Se ung cu ou iainte de a le baga in cuptor si temperatura in primele 7 minute e foarte mica. In acest fel se dospesc si in cuptor.

Aluatul:

– faina cat cuprinde
-4 oua
– o ceasca de ulei
-drojdie
– doua cani jumate de lapte
-doua cani de zahar.
Laptele se incalzeste si se pune zaharul in el si se topeste. Atentie! nu trebuie sa fie fierbinte. Se pat ouale separat cu tel-ul, intregi. Drojdia se faramiteaza in putin lapte. Se pune intr-un castron faina, se adauga laptele cu zaharul, ouale si drojdia. Nu uitati de sare si de ceasca de ulei. Se framanta o coca care seamana cu cea de cozonac si se lasa la dospit. Se intinde si se taie cuburi, care se umplu cu gem si se ruleaza in forma de cornuri.
Pentru umplutura am folosit magiunul pe care il fac de doi ani impreuna cu mama. ( Dulce de la Meri)
Nu stiu cum vi se par pozele insa gustul lor este bestial. Diseara am antrenament! Cu siguranta voi avea multa energie!
Pana data viitoare va pup si va doresc multa bafta in bucatarie!

cornuri-cu-gem

 

miercurea-gatim (2)cornuri-miercurea-gatim