Daca aveti diabet gestational, o dieta sanatoasa este importanta nu doar pentru ca va mentine glicemia in parametri normali, ci deoarece alimentatia potrivita va poate ajuta sa preveniti sau sa intarziati instalarea altor complicatii.

Nu exista o dieta universal valabila pentru diabetul zaharat in schimb puteti opta pentru un regim alimentar sanatos, care va va ajuta foarte mult.
In functie de tipul de diabet pe care il aveti si de conditiile specifice, este posibil sa fie nevoie sa va adaptati totusi planul de masa la anumite cerinte.

Si pentru ca azi este miercuri, am pregatit un meniu sanatos, recomandat in cazul diabetului gestational,  pentru o zi intreaga, care cuprinde 3 mese principale si doua gustari.
Pana pe data de 15 decembrie voi publica in total patru combinatii sanatoase, pentru patru zile diferite, in fiecare saptamana, in categoria Miercurea Gatim.

Retetele sunt aprobate si recomandate de Accu-Chek si Viatacudiabet.ro

  • Mic dejun – fulgi de ovaz cu fructe coapte cu adaos de iaurt

    Valoare nutritiva: 320 kcal, 2.5 UG, 18 g proteine, 16g lipide, 2UPL

    20g fulgi de ovaz

    8g gutui coapte

    20g nuci

    50g branza de vaci slaba

    100ml iaurt natura 2% grasime

    Fierbeti fulgii de ovaz in apa si lasati-i sa se raceasca si apoi adaugati branza sfaramata si iaurtul. Adaugati fructele coapte ( eu am optat pentru gutui) si nucile tocate marunt.
    mic-dejun-fulgi-de-ovaz

  • Gustare – salata de avocado cu ardei si paine graham; ceai de urzici si o mandarina

    250kcal, 3UG, 5.5 g proteine, 12g lipide, 1.3UPL

    70g avocado

    20g suc de lamaie

    50g ardei rosu

    40g paine de secara integrala

    50g mandarina

    Se zdrobeste pulpa de avocado si se amesteca cu sucul de lamaie. Se adauga ardeiul gras si se condimenteaza cu sare.

    gustare-pasta-de-avocado

  • Pranz – supa de legume cu verdeata, cod copt cu broccoli, cartofi, sfecla rosie si hrean si ceai cu lamaie.

    500kcal, 5UG, 42g proteine, 14g lipide, 3UPL

    Supa de legume 100g ( morcov 50g, patrunjel 20g, telina 30g), fasole verde 50g, conopida 20g, smantana 12% 6g. Se taie marunt legumelesi fierbeti pana se inmoaie. Condimentati dupa gust si adaugati si smantana la final.

    Cod copt cu broccoli, cartofi, sfecla rosie si hrean si ceai cu lamaie.

    180g cartofi

    200g file de cod

    50g broccoli

    30g chefir

    5g ulei de masline

    100g sfecla

    3g hrean

    Se fierb cartofii. Fileul de cod se condimenteaza cu sare . Se pune in tava alaturi de broccolisi un sos din chefir si ulei de masline. Se coace intr-o punga de plastic. Sfecla se fierbe si se raceste apoi se da prin razatoare. Se adauga hrean si suc de lamaie.
    cod-cu-sfecla-rosie
    pranz-supa

  • Gustare de dupa-amiaza

    Sandvis cu cascaval si salata, grepfruit si ceai de fructe

    200 kcal, 2UG, 11g proteine, 8g lipide, 1.4UPL

    Paine cu cereale 20g

    30g cascaval

    100 g grepfruit

    gustare- sandvis cu cascaval

  • Cina – tocana de pui cu paine cu cereale si ceai verde

    379 kcal, 4UG, 22g proteine, 13.5g lipide, 2UPL

    60g paine cu cereale

    80g pulpa de pui fara piele

    5g ulei

    30g morcov

    10g patrunjel

    30g tulpina de telina

    20g ceapa

    15g ciuperci

    10g marar

    Se taie carnea cubulete si se condimenteaza, apoi se prajeste in uleiul incins. Se taie legumele si se amesteca cu carnea prajita. Se fierb impreuna cu 200 g de ap,a pana se inmoaie.
    pranz-tocana-de-pui

  • Gustare – sandvis cu muschi de porc si ceai slab

    160kcal, 2UG, 7gproteine, 6g lipide, 0.8 UPL

    sandvis-cu-muschi-de-port