Planificarea meselor in timpul sarcinii joaca un rol important in cresterea glicemiei dupa masa. Reglarea glicemiei este necesara pentru siguranta fatului care se dezvolta.

Pentru femeile insarcinate, diagnosticate cu diabet gestational, o alimentatie sanatoasa inseamna:
-adaptarea numarului de calorii in 24 de ore – in functie de trimestrul sarcinii
-combinarea corecta a alimentelor
-mese regulate

Va povesteam in articolul anterior ca pana pe data de 15 decembrie voi publica in total patru combinatii sanatoase, pentru patru zile diferite, in fiecare saptamana, in categoria Miercurea Gatim.
A sosit momentul sa public cel de-al doilea articol, implicit noi retete sanatoase recomandate persoanelor care au diabet, ce cuprinde 3 mese principale si doua gustari.  Primul meniu il gasiti aici: https://goo.gl/mLmoVH

Retetele sunt aprobate si recomandate de Accu-Chek si Viatacudiabet.ro

Nu uitati ca nu exista o dieta universal valabila pentru diabetul zaharat. In schimb, puteti opta pentru un regim alimentar sanatos, care va va ajuta foarte mult.
Este recomandat ca regimul alimentar al femeilor insarcinate sa fie intocmit impreuna cu un diabetolog. 

In functie de tipul de diabet pe care il aveti si de conditiile specifice, este posibil sa fie nevoie sa va adaptati totusi planul de masa la anumite cerinte.

Micul dejun:
Branza de vaci cu iaurt si ardei, paine graham cu unt si salata si ceai cu lamaie.
340 kcal, 2.5UG, 24 g proteine, 16g lipide, 2.5UPL
branza de vaci – 80g
ardei – 50g
iaurt -70 g
paine graham – 40g
unt- 2 lingurite

meniu diabetici

Gustare:
Sandvis cu salam, salata si rosie, un mar si ceai verde
200kcal, 3UG, 10g proteine, 7g lipide, 1 UPL
paine cu cereale – 40g
rosie – 1 bucata
salam – 2 felii
patrunjel – 3 g
sandvis cu salam

Pranz:
Supa crema de rosii cu busuioc, rulouri de curcan cu umplutura aromata, salata de cruditati cu telina, mere si nuci si ceai de fenicul.
500 kcal, 5UG, 40g proteine, 15.5 glipide, 3UPL
Supa – supa de legume 50g ( morcov, patrunjel, telina, rosii, ulei de masline.
Felul 2 – file de piept de curcan 120 g, sunca slaba 10g, patrunjel -5 g, suc de lamaie – 3g, telina 100g, mar 50g, nuci 10g

pranz-supa crema de rosii

Gustare de dupa-amiaza
Salata cu banane, seminte de dovleac, migdale si iaurt
220kcal, 2UG, 8g proteine, 12g lipide, 1.5 UPL.
banane 100g
seminte de dovleac – 10g
migdale 10g
iaurt 100ml
gustare 1

Cina:
Penne cu sos de rosii si sunca si ceai de fenicul.
360kcal, 4UG, 25g proteine, 11g lipide, 2UPL
penne- 55g
sunca – 50g
rosii – 100 g
ulei de masline – 1 lingurita
un praf de boia
busuioc
Fierbeti pastele al dente, in apa si sare. Curatati rosiile de pielita si taiati-le. Caliti sunca intr-o tigaie de teflon si adaugati rosiile taiate, turnati putina apa si fierbeti inabusit 20 de min, pana se ingroasa sosul.
Turnati sosul peste penne.

Gustare:
Sandvis cu branza mozzarela si cu o rosie si ceai de lamaie.
150 kcal, 2UG, 8g proteine, 4g lipide, 0.7 UPL
paine cu cereale – 40g
branza mozzarela 20g
rosie- 50g

gustare