Cea de-a doua masa, cea de fructe, am introdus-o in alimentatia lui Victor, la 7 luni. In continuarea el este alaptat la san, la cerere, iar cele doua mese solide au urmatorul program: 10.00 sau 10.30 – masa de fructe si 14.00 sau 14.30 – masa de legume.

Ii prepar fructele la abur, in aparatul 4 in 1 de la Philips Avent. Uneori ii dau si fructe coapte, dar procesul mi se pare destul de greoi.  Nu uitati sa spalati bine fructele inainte de a le prepara si sa le curatati de coaja si seminte.

Fructele pot fi amestecate cu cereale, cu branza de vaci sau iaurt. Medicul nostru ne-a spus ca fructele coapte si sucurile strecurate nu au o valoare nutritiva ridicata. Eu nu am de gand sa-i dau sucuri dar ii mai prepar uneori si fructe coapte. Daca totusi granulatia piureului este prea mare,puteti adauga suc de fructe peste piure, pentru a-i micsora consistenta.

Incepand cu 7 luni puteti oferi bebelusului oricare dintre aceste fructe: mar Jonathan, para (maxim ½ pe zi), mango, caise, piersici, prune, banane ( e putin controvesata banana, insa Victor acceptat-o foarte bine.
Fructele care pot provoca diaree (sunt permise dar cu precautie): visine, cirese, struguri, pepene rosu. Noi la acestea nu am ajuns inca.

Iata meniul nostru pentru primele 15 zile de cand am introdus masa de fructe:

Ziua 1- piure de mere la abur
Ziua 2 – piure de mere cu pare ( am folosit un mar si jumatate dintr-o para)
Ziua 3 – piure de pere cu morcov si putin unt
Ziua 4 – piure de mere, pere si banane ( am folosit jumatate din fiecare fruct. Le-am curatat si  le-am pus intr-un vas yena, cu putina apa si o jumatate de lingurita de unt. Dupa ce le-am lasat la cuptor 20 de minute le-am blenduit)
Ziua 5 – piure pere cu orez basmatic
Ziua 6 – piure de mar cu avocado. Merele le-am pus la abur si le-am blenduit. Dupa ce s-au racit am pus si jumatate dintr-un avocado.
Ziua 7 – piure de caise cu mar ( la abur)
Ziua 8 – piure de caise cu ovaz
Ziua 9 – piure de caise cu banana
Ziua 10 – piure de mar cu nectarine
Ziua 11 – piure de nectarine
Ziua 12 – piure de nectarine cu quinoa
Ziua 13 – piure de mango cu mar ( la abur )
Ziua 14 – piure de mango cu banana
Ziua 14 – piure de mango cu branzica de casa
Ziua 15 – piure de mere cu prune

Succesul diversificarii presupune foarte multa rabdare. Mi-am dat seama ca bebelusul nu se asteapta la mari variatii culinare si nu isi doreste retete elaborate. El este inca la stadiul de acceptare a gustului, la perfectionarea inghitiului si a masticatiei, la explorarea texturii mancarurilor. Daca respinge un aliment, il puteti combina cu un altul care ii place.
Nu ni s-a recomandat sa creem punti olfactive, combinand alimentele noi cu lapte. Imi doresc sa-l invat de mic sa accepte alimentele, chiar daca la inceput nu ii plac ( chiar nu a fost cazul la noi). Succesul diversificarii presupune foarte multa rabdare, iar eu se pare ca am 😀

 In luna iunie am lansat un concurs, unde puteti castiga un blender Philips Avent, identic cu al meu. Puteti gasi mai multe detalii aici: http://dianastirbu.ro/jurnal-postnatal/concurs-castiga-un-blender-4-1-philips-avent

Articolul acesta este informativ. Nu uitati ca fiecare bebelus este unic si ca introducerea meselor sunt diferite pentru fiecare dintre ei. 

Spor la diversificare!