Cea de-a doua masa, cea de fructe, am introdus-o in alimentatia lui Victor, la 7 luni. In continuare el este alaptat la san, la cerere, iar cele doua mese solide au urmatorul program: 10.00 sau 10.30 – masa de fructe si 14.00 sau 14.30 – masa de legume.

Ii prepar fructele la abur, in aparatul 4 in 1 de la Philips Avent. Uneori ii dau si fructe coapte, dar procesul mi se pare destul de greoi.  Nu uitati sa spalati bine fructele inainte de a le prepara si sa le curatati de coaja si seminte.

Fructele pot fi amestecate cu cereale, cu branza de vaci sau iaurt. Medicul nostru ne-a spus ca fructele coapte si sucurile strecurate nu au o valoare nutritiva ridicata. Eu nu am de gand sa-i dau sucuri dar ii mai prepar uneori si fructe coapte. Daca totusi granulatia piureului este prea mare,puteti adauga suc de fructe peste piure, pentru a-i micsora consistenta.

Incepand cu 7 luni puteti oferi bebelusului oricare dintre aceste fructe: mar Jonathan, para (maxim ½ pe zi), mango, caise, piersici, prune, banane ( e putin controvesata banana, insa Victor acceptat-o foarte bine.
Fructele care pot provoca diaree (sunt permise dar cu precautie): visine, cirese, struguri, pepene rosu. Noi la acestea nu am ajuns inca.

Iata meniul nostru pentru primele 15 zile de cand am introdus masa de fructe:

Ziua 1- piure de mere la abur
Ziua 2 – piure de mere cu pare ( am folosit un mar si jumatate dintr-o para)
Ziua 3 – piure de pere cu morcov si putin unt
Ziua 4 – piure de mere, pere si banane ( am folosit jumatate din fiecare fruct. Le-am curatat si  le-am pus intr-un vas yena, cu putina apa si o jumatate de lingurita de unt. Dupa ce le-am lasat la cuptor 20 de minute le-am blenduit)
Ziua 5 – piure pere cu orez basmatic
Ziua 6 – piure de mar cu avocado. Merele le-am pus la abur si le-am blenduit. Dupa ce s-au racit am pus si jumatate dintr-un avocado.
Ziua 7 – piure de caise cu mar ( la abur)
Ziua 8 – piure de caise cu ovaz
Ziua 9 – piure de caise cu banana
Ziua 10 – piure de mar cu nectarine
Ziua 11 – piure de nectarine
Ziua 12 – piure de nectarine cu quinoa
Ziua 13 – piure de mango cu mar ( la abur )
Ziua 14 – piure de mango cu banana
Ziua 14 – piure de mango cu branzica de casa
Ziua 15 – piure de mere cu prune

Succesul diversificarii presupune foarte multa rabdare si dedicare. Multe mamici imi povestesc cat de grea li se pare aceasta experienta. Si cred ca este frustrant sa incerci zeci de combinatii si bebelusul sa tot refuze. Mi-am dat seama ca el nu se asteapta la combinatii excentrice.  Este inca la stadiul de explorare a texturii mancarurilor. Daca respinge un aliment, il puteti combina cu un altul care ii place. De exemplu, in multe legume eu pun mar si piureul capata alta aroma, mai dulce. Inca un lucru pe care l-am observat este ca piureul capata alta consistenta cand are putin ulei de masline, sau unt nesarat.
Totodata, sunt bebelusi care nu sunt inca pregatiti sa manance si important este sa aveti rabdare sa descopere, in stilul lor, mancarea.

 In luna iunie am lansat un concurs, unde puteti castiga un blender Philips Avent, identic cu al meu. Puteti gasi mai multe detalii aici: http://dianastirbu.ro/jurnal-postnatal/concurs-castiga-un-blender-4-1-philips-avent

Articolul acesta este informativ. Nu uitati ca fiecare bebelus este unic si ca introducerea meselor sunt diferite pentru fiecare dintre ei. 

Spor la diversificare!