Nu exista o regula general valabila privind diversificarea. Mi-ar placea sa existe o carte cu informatii care se aplica la toata lumea, insa lucrurile nu sunt atat de simple. Poate din aceasta cauza multe mamici sunt atat de stresate de acest subiect.
La mine a fost foarte greu, de exemplu, sa aleg leguma cu care sa incep. Stiu, ca de regula, se incepe cu morcov, dar Victor a avut mult timp probleme legate de tranzit si am ales dovlecelul, la sugestia medicului nostru.

Nu uitati ca toate informatiile de pe blogul meu sunt bazate pe experienta noastra. Deciziile legate de alimentatie le-am luat impreuna cu medicul pediatru al lui Victor. Va sugerez sa faceti acelasi lucru si sa va urmati si instinctul de mama. Victor a continuat sa fie alaptat la cerere, in afara mesei de pranz. Odata cu introducerea mesei solide i-am dat si apa.

Am inceput cu masa de pranz, cu legume, pe care o ia intre orele 14.00-14.30. De la 7 luni am introdus si ce-a de-a doua masa, cea de fructe. Dimineata mananca la ora 10.00 sau 10.30

Legumele le prepar la abur, in aparatul 4 in 1 de la Philips Avent.  Tot cu ajutorul lui prepar si piureurile. Prefer sa ii fac mancare zilnic, nu prea aleg varianta cu mai multe portii, la frigider.

Pentru ca am fost foarte preocupata de subiectul diversificarii, am notat toate combinatiile pe care le-am facut pentru Victor, in primele 30 de zile de cand am inceput diversificarea.
O sa revin si cu un articol legat de ce-a de-a doua masa, cea de fructe. Sper sa va ajute!

Ziua 1: supa de dovlecel – 1, 2 lingurite

Ziua 2: supa de dovlecel cu mar – 3, 4 lingurite

Ziua3: mar la abur 30 de grame

Ziua 4: mar cu morcov – la abur

Ziua 5 piure de morcov cu dovlecel

Ziua 6 piure de mar cu morcov si dovlecel

Ziua 7 piure de dovleac placintar ( un cubulet) cu morcov

Ziua 8 piure de dovleac placintar cu mar si morcov ( 50 de grame)

Ziua 9 piure de morcov preponderent cu putin mar

Ziua 10 pastarnac – un cubulet cu mar

Ziua 11 piure de pastranac cu morcov si mar

Ziua 12 piure de pastranac cu dovlecel

Ziua 13 radacina de patrunjel – un cubulet cu dovlecel

Ziua 14 radacina de patrunjel cu dovleac placintar si morov

Ziua 15 – cartof dulce – un cubulet cu mar

Ziua 16 – cartof dulce cu morcov si dovlecel

Ziua 17 – cartof dulce cu dovleac placintar

Ziua 18 – ardei rosu- doua bucatele ( eu l-am copt; e important sa-l decojiti si sa-l curatati de seminte) cu morcov

Ziua 19 – ardei rosu cu mar si pastarnac

Ziua 20 – ardei rosu cu cartof dulce si dovlecel

Ziua 21 – fasole verde – 2 bucatele cu dovlecel

Ziua 22 fasole verde cu cartof dulce

Ziua 23 fasole verde cu morcov si radacina de patrunjel

Ziua 24 orez basmati cu dovlecel si dovleac placintar
Orezul l-am lasat la hidratat toata noaptea in apa, la frigider. L-am spalat bine, a doua zi si l-am fiert intr-o cantitate tripla de apa). Daca prepar cantitate mai mare de mancare, incerc sa gatesc si pentru noi cu aceleasi ingrediente, in zilele respective

Ziua 25 orez basmati cu mar

Ziua 26 avocado cu piure de morov ( la abur)

Ziua 27 avocado cu piure de mere

Ziua 28 piure de morcov cu para

Ziua 29 ovaz cu mar si morcov
Am folosit fulgi de ovaz fara gluten, pe care i-am lasat la hidratat 30 de minute. I-am fiert si dupa ce s-a racit compozitia am amestecat cu piure de mere si morcov, fa

Ziua 30 ovaz cu morov si para

Spor la diversificare!

 diversificarea lui victor