Am fost pasionata tot timpul de o alimentatie sanatoasa. Acum, de cand i-am introdus mancarea solida lui Victor, parca sunt si mai atenta. In plus, am si descoperit lucruri noi, pe care nu le stiam si as vrea sa vi le povestesc. De exemplu ieri am descoperit cat de bun este meiul. N-am gatit niciodata mei pana acum si as vrea sa incercati si voi, pentru ca este delicios.
Victor are hemoglobina destul de mica. Ne-am confruntat cu situatia asta de la nastere. Pediatrul spune ca se va regla in timp printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in fier si suplimente. Si pentru ca usor, usor, descoperim alimente noi impreuna, a sosit moemntul in care i-am introdus meiul in alimentatie. Succes total! Atat pentru el dar mai ales pentru mine. Este foarte bun, si chiar nu exagerez cu nimic. In plus este o cereala care contine o cantitate mare de fier.
Pentru ca meiul trebuie hidratat cel putin 5,6 ore, m-am gandit sa hidratez un bol. Am pus apa cat sa depaseasca cantitatea de cereale si l-am lasat la frigider peste noapte. A doua zi, am scurs apa in care a stat meiul la hidratat peste noapte, am pus o cantitate noua de apa, tripla, de data aceasta si l-am pus la fiert pentru 25 de minute. L-am lasat sa se raceasca in aceiasi oala, cu un capac.
Nu prea imi iese sa prepar cereale in cantitati mici. Si asa, am inceput sa caut variante si pentru a pregati ceva si pentru noi, adultii. De fapt cred ca asa o sa si fac in continuare. Timpul petrecut in bucatarie pentru prepararea meselor lui Victor il pot transforma intr-o ocazie sa mai gatesc si pentru restul familiei. Este adevarat, nu-mi iese acest plan tot timpul, dar eu tot sper 😀
Depinde tot timpul de starea si disponibilitatea lui.
Meiul nu are gluten si se poate introduce de la 6 luni. Noi l-am introdus la 7 luni. Se poate combina cu legume si fructe. Eu il folosesc ca inlocuitor de orez de cele mai multe ori.
Aceasta cereala versatila contine multe substante nutritive si este bogata in fier, dar si in magneziu si acid folic.
Reteta pentru Victor este piure cu mei, branzica de casa si fructe.

Doua lingurite de mei fiert ( hidratat in prealabil)
Doua lingurite branzica de casa
Un mar si doua caise – taiate si fara coaja si samburi – preparate la abur. Ii prepar fructele in aparatul 4 in 1 de la Philips Avent si apoi fac piurelul tot in el.

Am mixat fructele, am adaugat meiul si branzica de casa. A iesit foarte bun! Victor a mancat tot. I-am dat acest piure la masa de fructe de dimineata, de la ora 10.30

Reteta pentru noi, restul familiei, este budinca cu mei si branza de casa.

3 oua pe care le batem bine cu un mixer
Adaugam 300 de grame de iaurt grecesc. Eu am folosit unul cu 10% grasime
Le-am mixat bine impreuna. Am adaugat meiul fiert ( am folosit doua cani). Am renuntat la mixer si am amestecat bine compozitia cu o lingura. La final am pus si o cana de branzica de casa ( o ador pe cea pe care o fac pentru Victor :D)
In compozitie am pus si jumatate dintr-o punga cu praf de copt bio.
Intr-o tava am curatat de coaja 3 mere si le-am feliat. Am adaugat 2 linguri de unt si le-am pus impreuna la cuptorul cu microunde pentru 4 minute.
Dupa ce merele s-au inmuiat, peste ele, am pus compozitia de mai sus si gata budinca. Am lasat-o la cuptor, la 160 de grade, pentru 45 de minute.
Eu nu am folosit nici sare nici zahar. Voi puteti pune, dupa gust.
Pofta buna!