Intre 10 si 12 luni bebelusul trebuie sa primeasca cat mai multe alimente si binenteles, mese cat mai diversificate.
In acest moment Victor are trei mese: masa de fructe, pe care o primeste dimineata, in jur de ora 10.30-11.00, masa de pranz, numita si masa proteica, la care primeste carne si legume, in piureuri sau sufleuri, si cina, care contine cereale fie cu lactate, fie cu legume.

Diversificarea la noi este un mix intre cea clasica si autodiversificare. Incerc sa fiu atenta la ce ii place si pentru ca a inceput sa intinda mana si sa ceara alimente, il las sa se bucure de textura mancarii, chiar daca de cele mai multe ori acest lucru duce spre dezastru si haos in bucatarie. E un haos distractiv as putea spune. Lui ii place mult aceasta activitate si de la o masa la alta parca mananca mai mult si mai bine.

Alaptez in continuare, la cerere. Mesele la san sunt momentele nostre de tandrete. Il adorm la pieptul meu in fiecare seara si dimineata, in jur de 7 mai are inca o masa de lapte. In acest fel doarme de cele mai multe ori pana la 9 sau chiar 9.30. Inca am lapte si alaturi de noi in aceasta perioada sunt binenteles multivitaminele Elevit3.
Nu am scapat de trezirile din timpul noptii. S-au mai restrans totusi. Se trezeste de 2 ori, in jurul orei 2 si 5 dimineata. Am si aflat motivul. Se pare ca s-a nascut cu polipi si nu poate respira cum trebuie. De aceea am si mers la ORL si ni s-a recomandat o interventie chirurgicala.

Dintre alimentele pe care le-am incercat dupa 10 luni se numara:
fructe: capsuni, ananas, zmeura, mure, kiwi
carne: oaie, gasca ( am noroc ca mananca toate variantele de carne pe care i le-am oferit)
lactate: ricotta, sana, mascarpone.
legume: rosie, cartof alb, vinete, etc.

Iata cateva din retele lui preferate:

  • Mousse branza cu zmeura – am facut branza dulce dintr-un litru de lapte de vaca de 3,5 grasime si un iaurt de 300 de grame cu 4,5 grasime. In laptele fiert se adauga iaurtul si rezulta branza. Se lasa la scurs 10-15 minute. Pentru mousse branza trebuie sa fie rece. Am mixat branza cu zmeura si a rezultat acesta crema minunata, care are un gust extraordinar.
    mousse de branza

  • Prajitura pentru bebelusi cu zmeura: am mixat 2 oua, o cutie cu ricotta, 250 de gr de faina de mei, 50 de gr de unt nesarat si un iaurt mic grecesc. Pasta rezultata am pus-o intr-o tava si deasupra am ornat-o cu zmeura proaspata si am lasat-o la cuptor pentru 50 de minute la 150 de grade. Este o prajitura fara zahar care ne-a placut tuturor. Fructele ii dau o aroma speciala.

    prajitura cu zmeura pentru bebelusi

  • Budinca cu dovlecel si ricotta:  am folosit un dovlecel de marime medie, pe care l-am curatat de coaja si l-am razuit, 50 de grame de unt, 2 oua, o cutie cu ricotta,  4 liguri de gris. Am mixat toate ingredientele si budinca rezultata am lasat-o la cuptor timp de 40 de min, la 150-160 de grade.

budinca cu dovlecel pentru bebelusi

 

#elevit #diversificare