Dovleacul face parte din lista mea de lugume care nu lipsesc niciodata din bucatarie pe tot parcursul toamnei. Am pregatit o multitudine de retete pentru voi care contin dovleac ( briose, paine, supe, etc). O sa le postez ulterior la rubrica #miercureagatim.
Eu ador sa prepar dovleacul la cuptor in combinatie cu scortisoara. Mai merge foarte bine pregatit langa branza de capra iar supa crema de dovleac este adorabila.
Puteti pastra si semintele, atunci cand il decojiti, pentru ca sunt comestibile. Le puteti usca foarte usor.
Modul de conservare pe care il recomand este proaspat ( in sezon) si pastrat in congelator. Se decojeste usor, apoi taiat rondele si pastrat la congelator, puteti oricand sa-l folositi in bucatarie.
Dovleacul proaspat se decojeste usor cu ajutorul unui curatator de legume.

Valori nutritionale:
Sursa sanatoasa de carbohidrati, dovleacul poate sa fie consumat inainte de antrenamentele cardio, intense, pentru ca o sa va ofere energia de care aveti nevoie.

Valoare per100 g
Calorii (kcal) 44
Lipide totale 0,1 g
Lipide saturate 0 g
Lipide polinesaturate 0 g
Lipide mononesaturate 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 4 mg
Potasiu 352 mg
Carbohidrați 12 g
Fibre alimentare 2 g
Zahăr 2,2 g
Proteine 1 g
Vitamina A10.630 IUVitamina C21 mg
Calciu48 mgFier0,7 mg
Vitamina D0 IUVitamina B60,2 mg
Vitamina B-120 µgMagneziu34 mg